Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ,ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΟΥ ΡΕΣΤΑ

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ,ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΟΥ ΡΕΣΤΑ  
       






      Ο Άγιος Γεώργιος ,ο Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος ,είναι από τους πιο ονομαστούς Αγίους σε όλο το χριστιανικό κόσμο . Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 280-285 μΧ. στην περιοχή της Αρμενίας από τον πλούσιο Γερόντιο και την Πολυχρονία ,που ήταν χριστιανή από τη Λύδδα της Παλαιστίνης . Νέος κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό και έφτασε στο βαθμό του κόμη της αυτοκρατορικής φρουράς .
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ,ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΡΕΣΤΑ
Ο ΟΟ
       Το 303μΧ.  όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού δε δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη στον ίδιο τον αιμοδιψή Διοκλητιανό με αποτέλεσμα να υποστεί τρομακτικά βασανιστήρια .Τον λόγχισαν , ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια .Τον  έριξαν σε λάκκο με ασβέστη και τον ανάγκασαν  να  βαδίσει σε πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια .Από όλα αυτά ο Θεός τον κράτησε ζωντανό ,ώσπου αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή 23 η Απριλίου του 303μΧ. Πολλοί άλλοι στρατιωτικοί βαπτίστηκαν χριστιανοί εξαιτίας του και ανάμεσά τους η ίδια η σύζυγος του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα με τους δούλους της .

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ 1873
       Με κέντρο την ημέρα του μαρτυρίου του δημιουργείται ένας εορτολογικός κύκλος από τις 20 έως τις 24 Απριλίου και δείχνει την ξεχωριστή θέση του στη ζωή της Εκκλησίας μας . Θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς ,της Αγγλίας ,των σταυροφόρων και των προσκόπων . Υπάρχει σχετική παράδοση που αναφέρει ότι έσωσε μια βασιλοπούλα στη Λιβύη αφού σκότωσε το δράκοντα .

        Σε πολλά μέρη της Ελλάδας ο Απρίλης ονομάζεται Αϊγιώργης ή Αϊγιωργίτης προς τιμήν του Αγίου . Χαρακτηριστική είναι και η παροιμία « Άγιε μου Γιώργη βόηθα με , κούνα και συ το χέρι σου» .Στη Θράκη την παραμονή της γιορτής μαζεύουν τσουκνίδες και τις βάζουν στην πόρτα του σπιτιού γιατί τη νύχτα βγαίνει το δαιμόνιο και παίρνει την καλοτυχία του . Στη Σύμη τέλος ανάβουν φωτιές και τραγουδούν «έξω ψύλλοι και κοριοί και μεγάλοι ποντικοί»  που είχε σχέση με την καθαριότητα και το ασβέστωμα του σπιτιού .

                   Οι πληροφορίες προέρχονται από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια ,από το Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου