Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

 

Διδαχές διατροφής αλλά και νόστιμα πιάτα με την «ευλογία» του Ελληνικού Μουσείου Γαστρονομίας




Με εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές από τους μπαξέδες του Αγίου Ορους και άλλων μοναστηριών της Ελλάδας πλημμυρίζει για έξι μήνες η Αθήνα, και συγκεκριμένα το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (δημιούργημα μιας παρέας 25άρηδων) στου Ψυρρή, προσκαλώντας τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης να... μυηθούν στις ευεργετικές ιδιότητες της μοναστηριακής διατροφής.


Σάλτσα ντομάτας με ούζο

Προϊόντα από ευλογημένα εδάφη, όπως η άγρια ρίγανη από το Αγιο Ορος, η σάλτσα ντομάτας με ούζο από την Ιερά Μονή Αναλήψεως Σερρών και το μέλι της Ιεράς Μονής Ταρτάνης Ευρυτανίας γίνονται σταθμοί στο ταξίδι γεύσης της έκθεσης «Μοναστηριακή Διατροφή».


Η διαδρομή προς την... ανακάλυψη της καλογερικής κουζίνας εγκαινιάστηκε προ δεκαημέρου (Κυριακή 11 Μαΐου), παρουσία του «αρχιμάγειρα» του Αγίου Ορους, πατέρα Επιφάνιου από το Μετόχι Μυλοπόταμου της Μονής Μεγίστης Λαύρας, και του πατέρα Γερμανού από τη Μονή Τατάρνας Ευρυτανίας. Ο π. Επιφάνιος «κατέλαβε» το εστιατόριο του μουσείου και κέρασε τους επισκέπτες λιχουδιές από το περιβόλι της Παναγίας, όπως πατατοτυρολουκουμάδες, ψαρόσουπα, φάκες και μελιτζάνες. «Οποιος διδαχθεί από τη μοναστηριακή διατροφή θα συνειδητοποιήσει ότι το μαγείρεμα και το οικογενειακό τραπέζι είναι μια κοινωνική διαδικασία, αντίδοτο στη σύγχρονη μοναξιά» λέει στη «δημοκρατία» ο π. Επιφάνιος. Στα βήματά του, δηλαδή με πιάτα εμπνευσμένα από το τραπέζι των μοναχών, θα κινηθεί όλο αυτό το διάστημα το μενού του εστιατορίου από τον σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που έχει ελεύθερη είσοδο τον πρώτο μήνα λειτουργίας της.


Οι επισκέπτες περιηγούνται δωρεάν, ωστόσο το γεύμα στο εστιατόριο είναι με χρέωση. Στην έκθεση δεσπόζει η εικόνα του αγίου Ευφρόσυνου του Μάγειρος, ενώ ο επισκέπτης παρακολουθεί την πορεία της τροφής από το στάδιο της παραγωγής έως αυτά της επεξεργασίας και της παρασκευής της. Παραδοσιακά εργαλεία από ιδιωτικές συλλογές, όπως το άροτρο, η δοκάνα για το αλώνισμα του σταριού, οι πήλινες ή ξύλινες κουβέλες και η ξύλινη στροφυλιά (όπου τα στερεά κατάλοιπα των σταφυλιών υπόκεινται σε περαιτέρω επεξεργασία), αναδεικνύουν την παραγωγική ταυτότητα της Ελλάδας και προϊόντα της ελληνικής γης: στάρι, λάδι, κρασί και μέλι! Τα εκθέματα πλαισιώνουν φωτογραφίες μοναχών κατά τη διαδικασία σποράς ή τρύγου από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.


Κάκια Θεοχάρη  ΠΗΓΗ www.trelogiannis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου