Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

O ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΟΛΩΤΑΣ

Ο ΑΕΊΜΗΣΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΟΛΩΤΑΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ
4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ
       Είναι πρωταρχικό καθήκον μας να αναφέρουμε ορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Χιόνη το 2006 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατο του μεγάλου δασκάλου και ιστορικού της Χίου ,με την υπόσχεση να μην ξεχάσουμε ποτέ τη μεγάλη μορφή του .
Γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου την 27η Νοεμβρίου 1845 . Σε ηλικία πέντε ετών πήγε στη Σύρο και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη . Μετά την επιστροφή εγκαταστάθηκε στο Θολοποτάμι και γράφτηκε στο Ελληνικό Σχολείο της Χίου , όπου ο Κ.Κόντος τον ανέλαβε υπό την προστασία του . Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σύρο και το 1863 σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΘηνών ,ενώ παράλληλα διδάσκει και δημοσιογραφεί .
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΛΩΤΑ
     Το 1866 διορίστηκε Σχολάρχης της Κάσου και ένα χρόνο μετά ακολούθησε μια εύπορη οικογένεια στο Μάντσεστερ ,για να συνεχίσει τις σπουδές του .Όμως λόγω του υγρού κλίματος γύρισε στην Αθήνα , όπου σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες . Παράλληλα διατελεί αρχισυντάκτης της εφημερίδας Νεολόγος και ήξερε τόσο καλά αρχαία ελληνικά ,ώστε του ανατίθεται να γράφει τις επιστολές προς τα ξένα πανεπιστήμια στα αρχαία ελληνικά. Δύο απόπειρες δολοφονίας έγιναν εναντίον του , γιατί υποδείκνυε να κτίζονται παντού σχολεία για να ανυψωθεί το εθνικό φρόνημα σε μια εποχή που η Μακεδονία κινδύνευε να αφελληνιστεί από τους επίδοξους κατακτητές της .
ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ
ΤΟΥ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΑΣ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ
     Το 1886 μετά από τις καλύτερες συστάσεις και πρόσκληση του Ανδρέα Συγγρού , του Ιωάννη Χωρέμη και του Αλέξανδρου Κοντόσταυλου ήλθε στη Χίο να αναλάβει τη διεύθυνση του ιστορικού Γυμνασίου και την οργάνωση των σχολείων όλου του νησιού .
Ο τάφος του μεγάλου ιστορικού της Χίου Γεωργίου Ζολώτα
     Ως γυμνασιάρχης δίκαια χαρακτηρίζεται αναμορφωτής . Εφάρμοσε την εξαετή δημοτική και την πενταετή μέση εκπαίδευση ,ενώ εισήγαγε και την εμπορική . Καθιέρωσε τη διδασκαλία της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας ,ενώ στη μεσολάβησή του οφείλεται η ανέγερση του Αγίου Λουκά και των Βούρειων Σχολείων . Ίδρυσε επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο ,το οποίο υπεραγαπούσε .
     Ως δάσκαλος υπήρξε ευγενής , με σεβάσμια μορφή ,αγαθότητα ψυχής ,κομψότητα τρόπων ,ευπροσηγορία και πατρική μέριμνα .
Ως επιστήμονας γνώριζε όσο λίγοι την Αρχαία Ελληνική και τη Λατινική , ήταν κριτικός αρχαίων κειμένων . Περιέγραψε το βυζαντινό ναό του Αγίου Ισιδώρου και είχε πολλές γνώσεις στη Γλωσσολογία .
Η Χιακή σφίγγα  κοσμεί τον επιμελημένο τάφο του μεγάλου τέκνου της Χίου
 και ιστορικού Γ.Ζολώτα
      Το έργο όμως που τον ανέδειξε ως τον Παπαρρηγόπουλο της Χίου ήταν η Ιστορία της Χίου ,για την καταγραφή της οποίας αφιέρωσε πολύ χρόνο και κόπο ,αφού συγκέντρωσε μνημεία , μελέτησε συγγράμματα συγγραφέων και περιηγητών .Συνέλεξε αρχαιολογικά μνημεία , επιγραφές , νομίσματα , κώδικες μοναστηριών , χιακά ήθη , έθιμα , γλωσσικά ιδιώματα και γένη . 
ΤΟ  ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΛΩΤΑ
      Δυστυχώς όμως παρόλο που ο Πάυλος Στεφάνοβικ Σκυλίτσης προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τη συγγραφή , ένα χρόνο μετά απεβίωσε χωρίς να έχει λάβει πρόνοια στη διαθήκη του . Επειδή μάλιστα και η υγεία του ίδιου του Γ. Ζολώτα κλονίστηκε αρκετά , παρά τις προσπάθειές του να αναρρώσει αρχικά στην Αίγυπτο και έπειτα στον Άγιο Γιώργη το Ρεστά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την εργασία αυτή και έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιουνίου 1906 ,μόλις 60 ετών .
     Ενταφιάστηκε ,όπως επιθυμούσε στη βορειοδυτική πλευρά του ναού του Αγίου Γεωργίου Ρεστά , όπου συνήθιζε να κάθεται όσο ζούσε .
     Το πολύτιμο υλικό που είχε συγκεντρώσει με πολύ κόπο ο αλησμόνητος Γεώργιος Ζολώτας ανέλαβε να το συμπληρώσει και να το εκδώσει η λόγια θυγατέρα του Αιμιλία Σάρρου , η οποία το ολοκλήρωσε το 1930 και μέχρι σήμερα παραμένει η πληρέστερη Ιστορία της Χίου .
Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΙΕΡΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΓΕΩΡΓΙΟ ΖΟΛΩΤΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΧΙΟΝΗ ,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου