Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 2014 11 – 20 ΙΟΥΛΙΟΥ (ΑΘΗΝΑ – ΧΙΟΣ – ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ)
Για δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά θα λάβουν χώρα στην πατρίδα μας, με επίκεντρο τη μυροβόλο Χίο, γενέτειρα του Ομήρου οι εργασίες της Euroclassica (= ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ). 

Εκατόν πενήντα σύνεδροι, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες, ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους το ετήσιο παγκόσμιο αυτό συνέδριο. 

Ως διψασμένα ελάφια για γνώση θα αρυσθούν πολύτιμα πνευματικά κεφάλαια από την ελληνική γραμματεία, γλώσσα, Ιστορία, πολιτισμό, στη διαχρονική τους ροή. Θα εντρυφήσουν στα ομηρικά έπη και θα εμπνευσθούν για να διδάξουν στη συνέχεια στις πατρίδες τους, εξακτινώνοντας έτσι τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης.

Θα επισκεφθούν την Ακρόπολη, το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Αγορά, το Μοναστηράκι, στα πλαίσια των μορφωτικών τους επισκέψεων σε Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Βυζαντινά Μνημεία και Ιερά προσκυνήματα, σε Αρχαιολογικούς χώρους και γενικώς σε ότι σχετίζεται με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Οι σύνεδροι προέχονται από Ελλάδα, Αγγλία, Αιθιοπία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία Τουρκία, Μεξικό, Κίνα, Συρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Λιθουανία, Καναδά και από άλλες χώρες. Θα έλθουν και είκοσι τέσσερις Ισπανοί φοιτητές, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Euroclassica, Καθηγητή, κ. José Luis Navarro Gonzalez, την σύζυγό του Gemma Lopez, Καθηγήτρια, και τον ερευνητή Dr. Ramon Martinez. 

Ο Πρόεδρος της Euroclassika και η σύζυγός του, που προαναφέραμε, ασχολούνται με την αρχαία ελληνική τραγωδία και συνοδεύουν τη θεατρική ομάδα των 24 φοιτητών, την οποία εκπαιδεύουν για την παρουσίαση κλασικού ελληνικού θεάτρου. Ο κ. Navarro, διάσημος ελληνιστής και ελληνολάτρης, επί 35 ολόκληρα χρόνια διδάσκει αρχαίο ελληνικό δράμα, και φυσικά Αρχαία και Νέα Ελληνικά.

Με τη θεατρική του ομάδα SELENA έχει δώσει περισσότερες από χίλιες παραστάσεις αρχαίου ελληνικού θεάτρου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα ομιλήσει κατά την επίσημη λήξη των εργασιών για το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Η θεατρική του ομάδα ονομάζεται «SELENA» και θα παρουσιάσει στις 19.7.2014, 20:00 μ.μ., στο αίθριο του Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ» την αρχαία τραγωδία, «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδου, που έχει σχέση με τα ομηρικά έπη.

Στο πρώτο τμήμα των Ελληνιστών με κεντρικό θέμα: Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, θα παρουσιάσουν διακεκριμένοι Ελληνιστές και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων περίπου εξήντα επιστημονικές ανακοινώσεις.

Στις 13 Ιουλίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα ερείπια του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Βασιλείου (Δημοτικός Κήπος Χίου) και στη συνέχεια θα λάβει χώρα, στις 11:00 π.μ., η επίσημη έναρξη του συνεδρίου με την παρουσία των πολιτειακών φορέων, των συνέδρων και πλήθους ανθρώπων που έχουν πνευματικές ανησυχίες.

Στις 12:00 μ.μ. της ιδίας ημέρας θα ομιλήσουν δύο διακεκριμένοι Ισπανοί, ο Καθηγητής José Antonio Delgado, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του διασήμου Πανεπιστημίου της Salamanca, καθώς επίσης η σύζυγός του, Καθηγήτρια Francesca Pordomingo, η οποία έχει ερευνήσει τους παπύρους που περιέχουν τα ομηρικά έπη. Γεύμα θα προσφερθεί στο «Ομήρειον» υπό του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Πάρη Τσάρτα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ομιλήσει ο Ακαδημαϊκός και ειδικός στα ομηρικά έπη και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, κ. Νικόλαος Κονομής. Στη συνέχεια, ο Βυζαντινολόγος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Πολέμης και ο Καθηγητής – Φιλόλογος Αρχαιολόγος, Ιταλός, κ. Pietrorito Marco. Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο στους συνέδρους από την κ. Αγγελική Φράγκου.

Στις 14/7 οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τις Οινούσσες, με ένα πλούσιο πρόγραμμα ξεναγήσεων, επισκέψεων, ανακοινώσεων. Θα ομιλήσουν εκεί, ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αντώνιος Παναγιώτου, οι Πανεπιστημιακοί του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας, κ. Γεωργία Ντούλια, η κ. Μυρσίνη Αναγνώστου, ο κ. Γεώργιος Πιτσινέλης. Θα λάβει χώρα η αναγόρευση διακεκριμένων προσωπικοτήτων σε επίτιμους δημότες Οινουσσών και η απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Την Τρίτη 15.7.2014 θα ομιλήσουν οι εξής:

Δρ. Στέφανος Κούτρας, Καθηγητής Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, η Δρ. Μαρία – Ελευθερία Γιατράκου, ο ειδικός επί της αστρονομίας, Κωνσταντίνος Βούκουνας, η Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας και Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Anadolu της Τουρκίας, κ. Nilgun Elan, οι Καθηγητές του ίδιου Πανεπιστημίου της Τουρκίας, Ebru Gokdag και Hakan Sibas, η διάσημη ποιήτρια της Κίνας, Hu Lantan, ο ιατρός, Δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Θα παρουσιάσει επίσης την Ιστορία της Δασκαλόπετρας και του Εμποριού, η γνωστή ερευνήτρια, Δρ. Ιστορίας κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα κάνουν σπουδαίες ανακοινώσεις οι Καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Στέλλα Γεωργαλά – Πριοβόλου, η Καθηγήτρια κ. Μαρία Βουτσίνου – Κικίλια, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Vilnius στη Λιθουανία, κ. Strockis MIndaugas, και θα κλείσει η ημέρα με επίσκεψη των συνέδρων στη Δασκαλόπετρα με παρουσίαση ανακοίνωσης από την Δρ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη του θέματος: «Οι οίνοι των ομηρικών χρόνων και οι οίνοι στην αρχαία Χίο. Θα παραθέσει δείπνο στους συνέδρους ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης».

Την Τετάρτη, 16.7.2014 θα ομιλήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυργίου, η Φιλόλογος Παρασκευή Ποταμούση και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, η κ. Νίκη Σκαρβέλη, Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Δρομοκαΐτειου», η κ. Δέσποινα Κολιού, Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» και η Dr. Serena Ferrando, Ιταλίδα, εκπρόσωπος της Εταιρείας Κλασικών Σπουδών Ιταλίας. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει αναγόρευση επιτίμων δημοτών Χίου, διακεκριμένων προσωπικοτήτων, στο «Ομήρειο». Δείπνο θα παραθέσουν κυρίες που στηρίζουν την Ομηρική Ακαδημία.

Στις 17.7.2014, Πέμπτη, οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Νέα Μονή, τον Ανάβατο, τα Αυγώνυμα και το απόγευμα θα μεταβούν την Αγία Μαρκέλλα και στη συνέχεια στα Σχολεία της Βολισσού, όπου θα τους υποδεχθούν ο Δ/ντής του Σχολείου, κ. Σωτήριος Παραδείσης και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού. Μαθητές και μαθήτριες με παραδοσιακές στολές θα χορέψουν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος θα δεξιωθεί τους συνέδρους.

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου θα ομιλήσουν οι ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αλεξάνδρα Ροζοκόκη, Δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών και ο ερευνητής της Ακαδημίας, κ. Ιωάννης Δεληγιάννης.

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια, Δρ. Κατερίνα Αλεξοπούλου και οι Καθηγητές Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Γρηγόριος Παπαγιάννης και η κ. Μαρία Τζιάτζη – Παπαγιάννη. Κατόπιν η εκ Λιθουανίας ερευνήτρια κ. Raminda Vazgelaite, η Μαθηματικός κ. Τζένη Συρρή – Χαννάκη, ποιήτρια, η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννα Κονδύλη. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος, η Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού», κ. Μαριέλλα Βαρώνη και ο Δρ. Αντώνης Μακρινός.

Το ίδιο απόγευμα, θα ομιλήσουν οι Κινέζοι ερευνητές, Jang Shao Bo και η σύζυγός του Zhang Zie. Δείπνο θα παραθέσει στους συνέδρους ο κ. Γιώργος Μαυρογιάννης, καθηγητής.

Την 19η Ιουλίου Σάββατο, θα ομιλήσει η κ. Ευαγγελία Μελαχροινούδη, Θεολόγος, ο επίσης Θεολόγος κ. Ιωάννης Κώτσαλος και τη συνέχεια θα έχουμε μία εξαιρετική παιδαγωγική ευκαιρία με γενικό θέμα: ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που θα άξιζε να παρακολουθήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Την όλη θεματική και συζήτηση θα συντονίζει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρίζα Φουντοπούλου, Πρόεδρος του Τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι ερευνητές, Δημήτριος Πάνος, Ηλίας Λούμος, Ημέλου Αικατερίνη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20:00 μ.μ., θα έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αρχαία ελληνική τραγωδία «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη, που έχει σχέση με τα ομηρικά έπη. Θα την παρουσιάσουν 24 Ισπανοί φοιτητές που ανήκουν στη θεατρική ομάδα SELENA, που επί 35 χρόνια έχει δώσει περισσότερες από χίλιες παραστάσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας.

Ιδρυτής και ψυχή της ομάδας αυτής, ο Καθηγητής και Πρόεδρος της EuroclassiCa, κ. José Luis Navarro Gonzalez και η επίσης σπουδαία Καθηγήτρια και ψυχή του κλασικού θεάτρου, κ. Gemma Lopez. Μαζί της θα είναι και ο ερευνητής Dr. Ramon Martinez. Δείπνο θα παραθέσει η κ. Χριστίνα Ιατρίδου.

Το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της Ομηρικής Ακαδημίας θα λήξει στις 11:00 π.μ., Κυριακή 20 Ιουλίου, στο «Ομήρειον», με ομιλητές τον Πρόεδρο της Euroclassica, Καθηγητή κ. José Luis Navarro, ο οποίος θα ομιλήσει για το αρχαίο ελληνικό δράμα και θα κλείσουν οι ανακοινώσεις με την κ. Μαρία Ν. Φράγκου, η οποία όπως πάντοτε αναπτύσσει ενδιαφέροντα θέματα. Το θέμα της θα είναι: Μαθήματα ζωής από το ν της Οδύσσειας.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι επιστημονικές παρουσιάσεις της Δασκαλόπετρας, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού χώρου του Εμποριού, θα παρουσιασθούν όπως πάντοτε από την έγκριτη ερευνήτρια – συγγραφέα Δρ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, η οποία εκτός του ενδιαφέροντος θέματος που θα αναπτύξει στη Δασκαλόπετρα, θα ομιλήσει στα Σχολεία της Βολισσού με θέμα: Όμηρος και Βολισσός.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το ετήσιο παγκόσμιο αυτό συνέδριο έχουν αγκαλιάσει όλοι οι Εκκλησιαστικοί και Πολιτειακοί άρχοντες, οι τοπικοί δημόσιοι φορείς, οι Χίοι φιλογενείς με όλα τα μέσα ηθικά και υλικά, όπως προκύπτει από το επίσημο πρόγραμμα.

Ιδιαιτέρως οφείλονται εις όλους τους παραπάνω ευχαριστίες, στους εκλεκτούς συνεργάτες και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και Γραμματείας, στο φιλόξενο «Ομήρειο» και το φιλόξενο Ίδρυμα «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ» και στο φιλόξενο Οικοτροφείο στα Καρδάμυλα, «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ», που θα φιλοξενήσει την ομάδα κλασικού θεάτρου των Ισπανών Καθηγητών και φοιτητών. Το καταληκτήριο γεύμα θα προσφερθεί από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου». 

Αναλυτικά αναφέρονται όλα στο επίσημο πρόγραμμα.

Κατά την επίσημη λήξη θα δοθούν στους συνέδρους βεβαιώσεις παρακολούθησης και λαμπρές εκδόσεις με την επιθυμία να λάβει χώρα το συνέδριο της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ την επόμενη χρονιά από 10 – 19 Ιουλίου το 2015.
ΠΗΓΗ  ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ Ι . Μ.ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου